deser ,

Oponki serowe z ricottą

13:43 Ciastolubna 0 Comments

Takie przepisy to ja uwielbiam, szybko i smacznie. Może nie są to tradycyjne pączki z okazji Tłustego Czwartku, niby taka marna namiastka, ale jaka pyszna. 

Przepis wygrzebany z notatnika babci, która, jak mało kto, zna się na rzeczy :) Polecam wypróbować, bo otrzymane oponki są bardzo delikatne i puszyste w środku, jak prawdziwe pączki :)


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (plus do podsypania stolnicy),
  • 250 g serka ricotta (można użyć drobnego twarożku),
  • 35 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka wódki/spirytusu,
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • ewentualnie około 2 łyżki śmietany,
  • olej do smażenia.

Składniki, poza śmietaną, umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli pojawi się problem, że całość nie chce się kleić, wtedy należy dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany i ponownie wyrobić.

Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm, z którego następnie należy wyciąć krążki.

W między czasie w rondelku lub woku rozgrzać olej (powinien mieć około 170 stopni).
Ważne, aby olej nie był za mocno rozgrzany, ponieważ oponki będą upieczone na zewnątrz, a w środku nadal surowe.

Wycięte oponki wrzucać na rozgrzany olej, smażyć około 1 1/2 minuty z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru.
Gotowe odkładać na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu.
Następnie oprószyć je cukrem pudrem, można również przekroić je na pół i posmarować np. dżemem, karmelem bądź kremem czekoladowym - dla każdego coś dobrego.

Smacznego!








0 komentarze :