czekolada ,

Pączki z czekoladą według Gordona Ramsay'a

09:28 Ciastolubna 0 Comments

Tłusty Czwartek już tuż tuż, więc postanowiłam wypróbować już dawno upatrzony przepis z książki Gordona Ramsay'a na pączki z czekoladowym ganache [czyt. ganasz].

Pączki te mają nietypowy kształt, bo uformowane są jak małe poduszeczki (osobiście wolę właśnie takie, bo łatwiej się wgryźć w to ciacho:), a środek wypełnia im pyszny czekoladowy krem na bazie śmietanki. Jeśli jeszcze nie robiliście nigdy ganache to bardzo polecam. Ja zmieniłam nieco przepis, bo wolę ten krem na bazie czekolady gorzkiej i mlecznej, a Gordon poleca dodać 2 łyżki miodu do śmietanki i zalać tym samą gorzką czekoladą. Sami postanowicie którą wersję wolicie!


Składniki:
  • 150 ml mleka 3,2%,
  • 50 g cukru,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 320 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 2 żółtka,
  • na posypkę: 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki kawy inki,
  • olej do smażenia.
Mleko wraz z cukrem podgrzać w rondelku. W małej miseczce umieścić drożdże i zalać je połową ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka w rondelku dodać masło i podgrzać aż do jego rozpuszczenia. Do dużej miski przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie i wbić w nie dwa żółtka, dodać mleko z drożdżami oraz to z masłem. Wymieszać całość drewnianą łyżką, aż do połączenia składników i następnie zagnieść ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką) na około 1 - 1,5 h. Po tym czasie ciasto uformować w prostokąt i rozwałkować na grubość 2 cm, podzielić na 12 kwadratowych poduszeczek i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 min. [Teraz jest czas na przygotowanie nadzienia] Gdy pączki podwoją swoją objętość smażyć je na rozgrzanym oleju (170 st.) na złoty kolor, po wyjęciu z oleju, pączki lekko odsączyć z tłuszczu i od razu obtoczyć w przegotowanej posypce.
Gdy lekko przestygną można je nadziewać czekoladą przełożoną do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką.

Składniki na ganache:
  • 60 g czekolady gorzkiej,
  • 60 g czekolady mlecznej,
  • 125 ml śmietanki,
  • 30 g masła.
Połamaną na kawałki czekoladę umieścić wraz z masłem w miseczce. W garnuszku zagotować śmietankę. Czekoladę zalać gorącą śmietaną i zostawić na około 1 minutę aby się sama rozpuściła. Po tym wymieszać ją dokładnie trzepaczką i lekko napowietrzyć. Wstawić do lodówki aby stężała.


Smacznego!

Pączki na Tłusty Czwartek








0 komentarze :