babki ,

Chlebek bananowy (bez mleka, jajek i cukru)

22:33 Ciastolubna 2 Comments

Mega pyszne ciacho, a właściwie lekko słodki chlebek bananowy z chrupiącą skórką i dodatkiem żurawiny i czekolady, ale za to bez dodatku nabiału i zwykłego cukru. Całość dosładzamy syropem klonowym, który należy dodać odpowiednio mniej jeśli użyjemy bardzo dojrzałych bananów.

Przepis przyda się wszystkim, którzy nie tolerują nabiału albo są weganami.

... najważniejsze, że do wykonania ciasta potrzebna będzie jedna miska, widelec i forma keksówka, no ja uwielbiam takie przepisy :)...


Składniki:

  • 4 średnie, dojrzałe banany,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 4-5 łyżek syropu klonowego (w zależności od stopnia dojrzałości bananów),
  • posiekana, ulubiona czekolada np. mleczna, deserowa,
  • garść żurawiny.

Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich przesiane mąki, proszek, olej oraz syrop klonowy i wymieszać łyżką. Dodać proszek do pieczenia, czekoladę i żurawinę. Ponownie zamieszać i przełożyć ciasto (będzie gęste) do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.



Samacznego!





2 komentarze :

  1. Świetny przepis, uwielbiam chleb bananowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, wreszcie prosty przepis bez jajek i cukru - ciasto zaraz wjeżdża do piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń