makarony ,

Sos serowo - śmietanowy z brokułami i razowym penne

22:11 Ciastolubna 2 Comments

Kolejny pomysł na szybki obiad, którego przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 25 minut. Nie jest to może wyczyn kulinarny na miarę dzielenia się nim na blogu, ale wiem, że ten przepis często ratuje mi życie, gdy nie mam czasu na gotowanie wyszukanych rzeczy, a tym bardziej na poświęcenie im więcej niż pół godziny. Także polecam tym zabieganym i zapracowanym.


porcja na 2 osoby
Składniki na sos:

  • 200 ml śmietanki 12% (do zup i sosów Zott),
  • 100 g serka topionego śmietankowego,
  • 1/2 brokuła podzielona na różyczki,
  • czosnek w proszku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
  • 200 g penne lub innego ulubionego makaronu.

Przygotowanie:
W garnku doprowadzić do wrzenia wodę i ugotować makaron. Na ostatnie 5 minut gotowania dorzucić do niego różyczki brokuła, aby były lekko podgotowane, ale jeszcze chrupiące.
Na patelni lub w rondelku podgrzać śmietankę, gdy zacznie się gotować dodać do niej serek i mieszać do połączenia się obu składników, zajmie to może jakieś 5 minut (do czasu aż serek sam zacznie się rozpuszczać). Sos doprawić odrobiną soli, pieprzu oraz gałki i czosnku w proszku.
Gdy brokuły z makaronem się ugotują odcedzić je i przelać zimną wodą.
Różyczki wrzucić do sosu i wymieszać dokładnie. W razie gdyby sos bardzo zgęstniał należy dodać do niego parę łyżek mleka, dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek.
Podawać z makaronem i najlepiej kurczakiem;-)


Składniki na grillowanego kurczaka:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • czosnek,
  • gałka muszkatołowa,
  • chili,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Z podanych składników stworzyć marynatę. Wystarczy dodać po szczypcie z każdej przyprawy, uważając na chili oraz gałkę muszkatołową. Zamarynować pierś a następnie ugrillować ją na patelni grillowej lub na patelni teflonowej, bez dodatku zbędnego tłuszczu.


Smacznego!





2 komentarze :